21 oktober 2009

De blaadjes vallen... Herfstnieuwsje uit k1a

Rood, geel , oranje en bruin, de kleuren in het bos en in de tuin.
Dat zijn dan ook de kleuren in onze klas nu: ons herfstdecor,de wasco's en de verf.
We stempelen de herfstblaadjes na het waarnemen met verschillende kleuren en die kleuren door elkaar geven weer een andere donkerdere kleur!We mengen dus.
Op een mooi muziekje speelden we zelf 'boom': we worden een grote, dikke, kleine, dunne, kromme en oude boom; onze wortels zitten vast in de grond, de stam staat stil en de takken waaien in de wind.We laten onze (zelfgeraapte)blaadjes dwarrelen.
Tijdens de uitstap naar het 'bosje' konden de kinderen pas écht de herfstbomen waarnemen en de sfeer opsnuiven: ze brachten blaadjes en noten mee voor de verwerking in de klas.De foto's van die boswandeling komen op de site!
We leerden over de kastanje met zijn bolster, het beukennootje met het napje en over de eikel met het dopje.We vergeleken de verschillende bladeren van kleur, grootte en vorm.
Tijdens een spel in de zaal zochten we telkens 2 gelijke bladeren (papieren), wat al moeilijk was want soms vonden ze wel de juiste kleur en vorm maar was de grootte nog niet juist.
Onze paddestoel is een werk in verschillende fases, misschien is die afgewerkt voor de vakantie...
We werken nu nog verder rond die paddestoelen en de diertjes in het bos.Misschien komen zelfs de kaboutertjes al op bezoek...

De map met de werkjes wordt voor elke vakantie meegegeven.Mag ik daarom vriendelijk vragen om de lege map na elke vakantie terug mee te geven? Dan kunnen de kinderen hun volgende werkjes opnieuw netjes opbergen voor de volgende vakantie.

Groetjes van de juffen en boskabouters in k1a

1 opmerking: